GRIZLY Quinoa biela 500 g
Balenie: vákuovanej alebo uzatvárateľný PP sáčok
trvanlivosť: minimálne 6 mesiacov od dátumu nákupu
Krajina pôvodu: Peru
bezlepková surovina
Vhodné pre vegánov
Varí sa ako ryža cca 15 minút
Zaradenie: pseudoobilovina
Quinoa čiže mrlík čilský je pseudobilovina, ktorá sa stáva čím ďalej populárnejšou v slovenských kuchyniach Neobsahuje lepok, tým pádom je vhodná pre celiakov Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamínu C alebo tiež minerálnych látok ako sú napríklad draslík, vápnik, horčík alebo železo Okrem iného má aj vysoký obsah vlákniny
Nie je vôbec zložitá na prípravu Varíme ju podobne ako ryžu Po uvarení je nadýchaná a má ľahko orieškovú chuť Vhodná na prípravu ako na slano, tak i na sladko
základné recepty
Quinoa pre pikantné jedlá:
l šálka bielej quinoa, 2 šálky vody alebo
l šálka červené quinoa, 1 a ¾ šálky vody alebo
1 šálka čiernej quinoa, 1 a ¾ šálky vody
Príprava Quinou dobre premyť, ľahko opražiť na panvici bez tuku, pridať vodu, uviesť do varu, oheň stiahnuť, nechať ešte 10 minút variť, potom na 5 minút odstaviť Quinoa je hotová keď sa všetka voda vsiakne a vyparí
Quinoa pre sladké jedlá:
1 šálka quinoa, 1 šálku vody
1 šálka mlieka, 2 polievkové lyžice smotany
Príprava Quinoudobre premyť, ľahko opražiť na panvici bez tuku, pridať vodu, po 5 minútach potom mlieko a sladkú smotanu Variť ďalších 5 -10 minút, až všetka tekutina vsiakne, a na ďalších 5 min odstaviť Zladíme po uvarení
Quinoa ako príloha
1 šálka biele quinoa, 2 šálky vody
1 šálka červené quinoa, 1 a ¾ šálky vody
1 šálka čiernej quinoa, 1 a ¾ šálky vody
korenia alebo jemne nakrájaná zelenina podľa chuti
soľ a korenie
Quinoa biela, čiže mrlík čilský je pseudobilovina, ktorá sa stáva čím ďalej populárnejšou v slovenských kuchyniach Neobsahuje lepok, tým pádom je vhodná pre celiakov Obsahuje veľké množstvo bielkovín