Country Life Šošovica červená celé lúpané 500 g BIO
polievky - šošovicu pridajte do zeleninovej polievky alebo z nej zmixujte hladký krém s riadnou dávkou horúcej vody, krém ochuťte cesnakom a čili, exotickú verziu môžete mať, ak pridáte kokosové mlieko a kurkumu
kaša - po uvarení šošovice jednoducho rozmixujte, prípadne pridajte horúcu vodu pre hladšiu konzistenciu, dochucujte podľa ľubovôle korením
nátierka - rozmixované šošovica a pšeno dohromady skvele fungujú ako chutná nátierka
zahusťovanie - s uvarenou šošovicou zahustíte guláš alebo iné hutné napríklad zeleninové jedlo v hrnci
rizoto - s bulgurom a ďalšími klasickými prísadami, ktoré bežne dávate do rizota, vytvoríte z šošovice výborné a jednoduché jedlo
na sladko - šošovica rozmixujete so smotanou a banánom, obľúbený pokrm predovšetkým u detí
šalát - vychladnutá uvarená šošovica sa môže pridať aj do studeného šalátu, dobre sa hodí napríklad k brokolicu a ryžu
placky - vychladnutú šošovica kombinujte s bylinkami, cesnakom, čili, červenou cibuľou a zasypte ryžovou múkou, vytvorte placky a usmažte na panvici
Červená šošovica je zbavená šupky, takže nenadúva ako iné strukoviny Po uvarení sa vždy rozpadá, je až kašovitá Nejde tomu zabrániť, radšej to využite a urobte z nej treba kašu alebo polievku
Keďže nejde o celá semená, červenú šošovicu nenaklíčíte Hovoríme jej síce červená, ale je skôr oranžová, po uvarení dokonca až žltá Pokiaľ chcete mať šošovku do červena, varte ju s kari alebo kurkumou
Červená šošovica pochádza z Turecka a postupne sa rozšírila do celej Ázie a dnes už aj Európy U nás sa stále jedná o trochu exotickú surovinu na prípravu jedál Obľúbená je značne v Indii, kde šošovica na tanieri nahrádza mäso, pretože veľkú časť populácie tvoria vegetariáni Rastlina plodiaca šošovicu je asi 40 cm vysoká a jej semená nájdeme v strukoch
Biopotraviny vždy prechádza systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia
zloženie
šošovica červená celá lúpaná * Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóje, orechov a sezamu * Produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Červená šošovica nemá šupku ako iné strukoviny a je sfarbená do oranžovej Nemusí sa namáčať a je rýchlo uvarená Po uvarení sa rozpadá a hodí sa tak predovšetkým na prípravu kaše alebo polievky