Nominal ryžová múka instantná 200 g Nejzastoupenějšou zložkou ryže (minimálne 85%) sú zložené cukry, ktoré sa ukladajú vo svalovom tkanive a slúži ako zdroj energie pre svaly a všetky telesné bunky. Ryžový škrob sa veľmi pomaly trávi a trvalo uvoľňuje do krvi glukózu, je preto veľmi vhodnou potravinou pre diabetikov i redukčnú diétu. Ďalšími kladmi je takmer nulové množstvo tuku a nízky glykemický index. Za veľmi hodnotnú je považovaná aj bielkovina ryže, ktorej koncentrácia sa pohybuje medzi 7-8% a jej kvalita je porovnateľná s arašidami či šošovicou. Pre svoju ľahkú stráviteľnosť sa ryža používa na liečenie zažívacích ťažkostí, od porúch trávenia až po divertikulitídu, pomáha upravovať mierne hnačky i zápchu. Neobsahuje glutén a je teda vhodná aj pre bezlepkovú diétu. Ryža patrí medzi hlavnú potravinu polovice svetovej populácie, pre ktorú predstavuje zdroj energie i dôležitých bielkovín.