MED Kvetový 1000g
od včelára Antonína Jelínka z Dětkovice Med pochádza z oblasti Veľkého Košíře, ktorý je výrazným vrchom v geomorfologickom podcelku Bouzovska vrchovina - najjužnejšom to podcelku Zábřežská vrchovina
Včielky tam majú pokoj a čistý vzduch, preto je náš MED tak dobrý
Med je hustá sladká a lepkavá kvapalina, vytváraná včelami (prípadne i iným hmyzom) zberom a zahusťovaním sladkých štiav - predovšetkým nektáru z kvetov (tzv Med kvetový) a výlučkov hmyzu (tzv Medovica), ktorú vylučujú napríklad vošky Zberom a pretvorením medovica vzniká medovicový med čiže lesný med [1] Tmavosť lesného medu je spôsobená farbivami obsiahnutými v miazge lesných drevín
Mnoho ľudí sa pozerá na med - jeden z hlavných produktov včiel ako na obyčajnú príjemnú sladkosť Aj keď v dnešnej dobe máme veľa cenných a na vedeckom základe postavených poznatkov o mede a jeho vzťahu k fyziológii výživy ak ochrane zdravia človeka vôbec, nedokázali sme doteraz znížiť vysokú spotrebu repného cukru, ktorá sa pohybuje v Čechách okolo 40 kg na osobu a rok Spotreba medu je v porovnaní s okolitými štátmi v našej republike veľmi malá, ba najnižšie - asi 25 dkg na osobu za rok Táto bilancia nás vedie k zamysleniu Je potrebné zvážiť dôsledky nadmerného preťaženia ľudského organizmu pri štiepení disacharidov repného cukru, a to nielen vzhľadom k zaťaženiu enzymatickej činnosti pri asimilácii tejto chemickej zlúčeniny, ale aj v súvislosti s ochoreniami dneška Fyziológovia dnes pripisujú vysokej spotrebe repného cukru značný podiel viny na vzniku a priebehu tzv Civilizačných chorôb a považujú stúpajúca spotrebu cukru za najväčšie zlo v ľudskej výžive
Naproti tomu včelí med obsahuje prevažne monosacharidy, glukózu - cukor hroznový a fruktózu - cukor ovocný, v rôznom množstve a pomere podľa zdrojov včelí pastvy Týchto jednoduchých cukrov organizmus človeka takmer bezpracne a bez enzymatické záťaže využíva; premenu cukrov v celom chemickom kolobehu obstarávajú včely
Ďalej med obsahuje:
dextrínu
oligosacharidy, čo sú cukry, skladajúci sa z viac ako dvoch až desiatich jednoduchých cukrov
vodu
bielkoviny, ktorých je v mede 0,1 - 0,5% Ich obsah je rôzny podľa pôvodu medu
enzýmy
inhibín
vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
vonné látky
farbivá - karotén,
flavóny
peľové zrnká
rôzne minerálne látky: vápnik, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, horčík, železo, kremík, mangán a i
včelí materskú kašičku
voľné organické kyseliny
aminokyseliny
Med je nielen vynikajúcou potravinou, ale aj pomocným liekom na mnohé choroby
Používa sa pri liečbe chorôb:
srdce,
pečene,
žalúdka,
čriev,
obličiek,
močového ústrojenstva,
chrípkových ochorení,
čierneho kašľa,
tuberkulózy pľúc
Požívaním medu sa tiež rozširujú krvné cievy, čo je dôležité pri liečbe vysokého krvného tlaku
Tiež sa odporúča prikladať med na rany a popáleniny V plastickej chirurgii pri transplantácii kože zistili, že rany sa rýchlejšie a bez komplikácií hoja, keď pacient dostáva stravu doplnenú medom Med je účinnou látkou pri otravách, hlavne hubami, pretože krv otrávených stráca najväčšiu časť glukózy, ktorá sa vhodne nahrádza medom Medom podávaným pred spaním sa mierni nervová vyčerpanosť a lieči nespavosť Z tohto dôvodu používame na sladenie pokrmov výhradne včelí med, a to domáce priamo od včelárov, nie však z obchodu, kde je spracovaním aj skladovaním znehodnotený
Med nesmie byť zahriaty na teplotu vyššiu ako 46 ° C, inak stráca väčšinu vitamínov a enzýmov, taký med je už nestráviteľný pre naše telo, je bezcenný
Med je cennou potravinou vo výžive detí Ideálne sa v ňom dopĺňajú vlastnosti liečebného a výživného charakteru Med, hlavne tmavý, svojím obsahom železa a medi zvyšuje obsah krvného farbiva (hemoglobínu) a podporuje tvorbu krvi Má veľký vplyv na rast a prírastky
Mnohí vedci vykonávali rôzne výskumy Napr Wetzel na základe dôsledných lekárskych pozorovaní dokázal, že vitamín B12 nachádzajúci sa v mede a podávaný v dávkach 10 mikrogramov deťom slabého vzrastu prispel k rastu, fyzickej sile, zvyšovanie hmotnosti a na povzbudenie chuti do jedla Dorval (Montreal - Kanada) robil mnohé pokusy s požívaním medu u detí U anemických a telesne slabých detí zistil po podávaní 30 g medu denne zvýšenú hladinu hemoglobínu o 8 až 25% a zvýšenie hmotnosti o 2 až 6 kg Tieto výsledky pripisoval okrem cukru obsahu minerálnych látok, železa, vápnika, fosforu a enzýmov nachádzajúcich sa v mede Damede zistil priaznivé účinky medu, hlavne u malých detí pri podráždeniach a žalúdočno črevných zápaloch
MED Kvetový od včelára Antonína Jelínka z Dětkovice Med pochádza z oblasti Veľkého Košíře, ktorý je výrazným vrchom v geomorfologickom podcelku Bouzovska vrchovina - najjužnejšom to podcelku Zábřežská vrchovina