Coffeespot India Monsooned Malabar 1000 g
Región: Karnataka
Oblasť: Západné Ghast
Výrobcovia: Drobní farmári v regióne
Odroda: Kents, S795, Catimor, Selection 9
Metóda spracovania: suchá / Monsooned
Nadmorská výška: 1100 - 1200 m
Chuť: Ľahko zemitá, horká čokoláda, mandle, korenie, nádych tabaku
V skorších dobách sa k doprave kávy z Indie do Európy používali plachetnica Doprava po mori trvala okolo šesť mesiacov, a počas tejto doby bol náklad vystavený rôznym klimatickým podmienkam Kávové zrná zmenila svoju veľkosť, farbu a chuť V modernej dobe sa doprava zmenila, ale dopyt po pôvodnej káve trvá A preto v súčasnosti indickí spracovatelia kávy napodobňujú tradičné podmienky Využívajú k tomu pôsobenie monzúnu, a vyrábajú špeciálnu kávu, ktoré má rovnaké vlastnosti, ako za dávnych čias, ale je vyrobená v kratšej dobe
Naša káva druhu Monsooned sú výhradne pripravené a dovážané z Indie Tradičný proces monzunovania (Monsooning) sa prevádzkuje na pobreží Malabar, tj Západnom pobreží Indie, a to najmä v Mangalore Oblasť Malabar je vyhlásená svojimi vynikajúcimi prírodnými podmienkami Obdobie vlhkého Monsun umožňuje kvantitatívne a kvalitatívne zmeny v kávových zrnách, ktoré vytvárajú jedinečnú lahodnú chuť kávy Proces monzunovania sa vykonáva v období od júna do septembra, kedy je juhozápadný monzún najintenzívnejší Počas procesu kávové zrná natiahnu vlhkosť, a získajú svoju typickú chuť, vlastnosti a vôňu
Dozreté kávové čerešne sú zozbierané, zbavené dužiny a dôkladne usušené, až vydávajú chrastivý zvuk Suché zelené kávové zrná sa potom odosielajú do špeciálnych otvorených skladov na západnom pobreží, kde sa pripravuje monzúnová káva Tieto sklady zohrávajú pri tomto nevšednom spracovaní kľúčovú úlohu Akonáhle sem kávové zrná dorazia, sú spracované a triedené Vyberajú sa len zrná akosti AA aj A, ktorá sa potom uskladňujú na dobre vetraných betónových podlahách vo vrstvách s hrúbkou 10 - 15 cm Vlhké a veterné monzúnové počasie spôsobí, že kávové zrná absorbujú vlhkosť a zväčší svoj objem Kávové zrná, ktorá pôvodne obsahovala 11 - 12% vlhkosti, vstrebú vlhkosť z atmosféry a zväčší sa v priebehu procesu o 16 - 20 percent Farba zŕn sa zmení na bledo žltú
Kávové zrná sú voľne naplnené v jutových vreciach a uskladnené s dostatočným prístupom vzduchu Monzúnový vzduch zabezpečuje priebežné zvyšovanie vlhkosti Káva sa každých 6 - 8 dní vysypáva, rozhrabuje a kontroluje, aby nepodľahla plesni a aby proces monzunování prebiehal správne Monzunování je ukončené po 8 - 10 týždňoch Pripravená káva je strojovo vyleštené a klasifikáciou, a ďalej ručne preberaná, aby sa odstránila chybná zrna Potom sa káva balí a odosiela Hlavné triedy kávy Monsooned Arabica sú Monsooned Malabar AA a Monsooned Arabica Basanally
Kávové zrná zmenili svoju veľkosť, farbu a chuť V modernej dobe sa doprava zmenila, ale dopyt po pôvodnej káve trvá A preto v súčasnosti indickí spracovatelia kávy napodobňujú tradičné podmienky Využívajú k tomu pôsobeniu monzúnu a vyrábajú špeciálnu kávu, ktoré má rovnaké vlastnosti, ako za dávnych čias, ale je vyrobená v kratšej dobe