Apecafé Papua New Guinea Goroka PSC AX 500 g
Oblasť: Korofeigu, Bena, Eastern Highlands
Nadmorská výška: 1400-1900 m nm
Typ arabiky: Arusha, Blue Mountain
Doba zberu: Apríl - september
Spôsob spracovania: Praná, sušené na slnku
Aróma: Medové
Chuť: zemitejšia s tónmi čokolády a pikantného korenie či zázvoru
Telo: Plné, sirupovej husté
Acidita: Nízka, potlačená
Farmárske družstvo Korofeigu sa nachádza v údolí Bena Bena na papuánské východnej vysočine Družstvo má celkom 97 členov, ktorí pestujú kávovníky celkom na 112 hektároch pôdy Na tejto ploche sa vďaka ideálnym podmienkam pre rast darí vypestovať viac ako 1,5 kontajnera nepraženej kávy
Kávovník sa tu pestuje približne od roku 1945, kedy bola táto oblasť vybraná vládou za obzvlášť vhodné pre tento účel Nebolo ľahké presvedčiť k zmene farmára, ktorých bežne pestovaným plodinám sa tu krásne darilo, aby začali s pestovaním kávovníkov, ktorých prvé úrodu a návratnosť možno očakávať najskôr po 3 - 4 rokoch
Preto bolo vybraných trinásť mladých farmárov - potomkov miestnych starousadlíkov, ktorí boli vyslaní do novovzniknutej školy pre výučbu pestovanie kávovníkov Medzitým vládnej zástupcovia cestovali regiónom a snažili sa miestni presvedčiť o budúcich benefitoch plynúcich z produkcie kávových zŕn Tí ktorí to "s kávou skúsili" nakoniec neľutovali a čoskoro sa k nim pripojili ďalší a ďalší farmári z papuánskych výšin
Dnes je tu káva najdôležitejšou poľnohospodárskou exportné komoditou a priamo alebo nepriamo zdrojom príjmu až na tretinu miestnej populácie
Papuánska káva sa pýši snáď tou najsladšou kvetinovou vôňou, ktorú sme kedy u kávy poznali V chuti potom nachádzame lahodnosť hroznového vína, tóny malín a mliečnej čokolády Celkovo je to káva s veľmi ovocnou chuťou, jemne zemitou chuťou, skoro žiadnu kyslosťou Veľmi obľúbená ako u nás v pražiarni, tak aj medzi našimi zákazníkmi Skvele sa hodí na prípravu espressa, ale pri vhodnej hrubosti mletia sa hodí pre všetky druhy prípravy kávy